3.2.2014

Dubai part I

En ole aikaisemmin ollut Dubaissa, enkä siis oikeastaan tiennyt mitä odottaa. Olin kuullut pelkästään kehuja ihmisiltä ko. paikasta niin fiilikset olivat ainakin hyvät.
Näin jo heti alkuun Dubain plussiksi voi sanoa ne seikat, että lentomatka oli ihanan lyhyt (about 6h), aurinko paistoi koko ajan sekä tekemistä/näkemistä riitti paljon.

Itse tykästyin kovin Dubaihin ja aijon varmasti mennä uudestaan muutaman vuoden sisällä. Sinne on päästävä uudestaan pian jo senkin takia, koska paikka muuttuu koko ajan. Kaikki isoimmat nähtävyydet (Burj Al Arabia lukuunottamatta) ja kaupunkikeskittymät on noussut oikeastaan viimeisen kahdeksan vuoden aikana, eli voi melkein puhua, että yhdessä yössä aavikolle kasvoi kaupunki.

Dubaissa oli myös tekemistä moneen makuun. Shoppailijoille, auringonpalvojille, aktiivimatkailijoille yms. Shoppailusta kiinnostuneille oli tarjolla jos jonkinmoista isompaa ja isompaa ostoskeskusta, aurinkoa ja rantoja riitti kilometritolkulla ja aktiivityypit saivat kiksinsä aavikkosafareista, helikopterilennoista, laskettelurinteistä ostareiden sisällä tai vaikka kameliratsastuksista.

Ainoastaan Dubaita en voi suositella kovin kultturelleille ihmisille. Historiaa toki löytyy paikasta ja ainakin yksi museo, mutta siinä se taitaa suurinpiirtein ollakkin. Myöskin ollaa-kännissä-koko viikko- lomailijat voi unohtaa koko paikan; Dubaissa kun brenkkua ei saa joka kadunkulmasta ja nakkikioskilta. Alkoholia toki myydää hotelleissa ja joissain ravintoloissa, mutta mm. humalassa heiluminen kaupungilla on rangaistava teko, eikä emaraatit kovin suopeasti kuulemman suhtaudu kännisiin tyyppeihin.

Dubain hintatasosta yleisesti sen verran, että ruoka/juoma oli halpaa. Toki kaupungissa saa syötyä ja todella kalliilla, jos sellainen kiinnostaa. Shoppailut pääsääntöisesti oli mun mielestä suht samaa luokkaa kuin Suomessa, niin peruskaupoissa kuin kalliissa merkkiliikkeissäkin. Satuttiin paikalle tosin jokavuotisten Shopping Festival:ien aikaan, jolloin joka puolella oli alet, joten hinnoista oli paljon leikattu pois, mikä teki Dubaista edullisemman paikan. Suosittelenkin menemään Dubaihin tammikuussa, jos haluaa kunnon alemeininkeihin :)

Liikkuminen Dubaissa oli helppoa. Taxit olivat lähes ilmaisia ja niitä oli paljon. Ainostaan taxien tietämys paikoista oli hieman hataraa. Esim. meijän pieneen hotelliin taxit eivät osanneet suunnistaa, mutta suurimmat nähtävyydet/muut paikat he kyllä tiesivät hyvin. Taxeille ei kannata sanoa mitään tarkkoja kadun osotteita, koska kukaan ei tiedä kadun nimiä. Myöskin moni taxikuski on lukutaidoton. Pienellä opastuksella ja sanomalla jonku lähistöllä olevan isomman nähtävyyden pääsee perille. Esim. Madinat Jumerahiin mentäessä sanoin Burj Al Arabin, joka on ihan vieressä ja kuski hiffasi heti. :)

Dubaissa on myös hyvin toimiva Metrolinja. Tai oikeastaan kaksikin. Punainen linja kulkee Sheihk Zayed Roadin varrella ja vihreä jossain Bur Dubain ja Deiran alueilla. Punainen linja kulkee siis kaikkien Dubai Mall:en, Mall of the Emirates ja Dubai Marinan ohi mm. Ja taitaa se mennä aina lentokentälle asti myös.
Metrot olivat myös todella halpoja, kulki usein, olivat turvallisia, mutta järkyttävän paljon ihmisiä riitti aina vaunuihin. Metroissa oli kaksi vaunua pelkille naisille, joihin miehillä oli ehdoton kielto mennä. Naisten vaunut olivat suht väljiä aina. Metroissa pääsi kulkemaan myös hieman kalliimmassa kultaluokassa, mutta ei kuljettu sillä, joten siitä en osaa sanoa oikeastaan mitään.
Kannattaa siis ehdottomasti välttää ruuhka-aikoina kulkemista metroilla, koska silloin sai ihan oikeasti taistella tiensä metroon sisään ja metrosta ulos, niin paljon ihmisiä oli :)

Mennääs nyt niihin kuviin...Kurkatessani lentokoneessa ikkunasta näkymät olivat näin viileitä. Onneksi perillä maa ei ollut ihan näin valkoista ;)


 

Meidän tukikohtana toimi The Belvedere Court hotelli, joka oli oikein toimiva. Ei ehkä ylellisin, mutta kaikki oli mitä tarvitsi ja päällekkin. Hinta-laatu suhde oli enemmän kuin kohdallaan siis. Iso plussa huoneessa olevasta jääkaapista! Kuudennesta kerroksesta myös näkymät olivat kivat, saatiin katsella parvekkeelta joka ilta mm. ilotulituksia :) Hotellin katolla oli myös pieni, mutta ihanan rauhallinen allasalue, jossa kelpasi lekotella.


Ekana päivänä tietysti suunnattiin Dubai Mall:n, joka oli aikaisin aamulla vielä ihanan rauhallinen. Kauppoja tosiaan oli se about 1200 tässä kompleksissa, joten kierrettävää riitti. Tällöin ekana päivänä vietettiin about 8h paikan päällä ja pieni murto-osa saatiin vaan kierrettyä. Koko paikan perusteellliseen koluamiseen olisi varmasti tarvittu koko viikko, mutta mitäpä pienistä. Dubai Mall oli enemmän mun mieleen kuin Mall of the Emirates, niinkuin jo totesin, täällä oli mun mielestä helpompi suunnistaa ja kaikin puolin miellyttävämpi.  


Normaaliin tapaan (niinkuin aina Suomessakin) Dubai Mall:ssa pystyi voittamaan tuollaisen jonkun pikkukärryn. Maailman isoimman akvaarion ihmettelyssä meni pitkän aikaa, pienempiä ja isompia kaloja on jotenkin hypnoottista tuijotella. Olisi tuonne päässyt sukeltamaankin ja kävelemään tunnelia pitkin ja ties mitä pingviinien taputuksia, mutta tyydyttiin katselemaan ulkoa päin, koska onhan noita tunneleita jo nähty aika monta. Tämä jätti siis löytyi Dubai Mall:n sisältä, luonnollisesti.

Maailman isoimman karkkikaupankin tuijotteluun meni myös muutama tovi. Tämä kun sattui olemaan täysin akvaariota vastapäätä. Luonnollisesti tämän liikkeen sisällä oli mm. pienoislentokone. 


"Save the Earth, it's the only planet with Chocolate" 


Dubai Mall:n ns. takaovista ulos mentäessä vastaan tulee Souk Al Bahar, suihkulähteitä ja joku maailman korkein torni.Joka ilta (klo 18-23 muistaakseni) Dubai Fountain:lla on esityksiä puolen tunnin välein. Esitys kestää yhden musiikkikappaleen ajan ja suihkulähteistä suihkuaa vettä 150 m korkeuteen koreografioidusti. Vaikuttava esitys, joka täytyy ainakin kerran käydä katsomassa.
Varmaan tämäkin suihkulähde on maailman isoin :D


Tämä maailman korkein torni, eli Burj Khalifa siis sijaitsee aivan Dubai Mall:n yhteydessä. Pytingistä on mahdotonta saada kuvaa koko komeudessaa, vaan aina jäi jommasta kummasta päästä puuttumaan. Pituutta kun talolla oli se 828 metriä. Maailman korkeimman rakennuksen titteliä Burj Khalifa saa tosin kantaa vaan muistaakseni huhtikuuhun asti, kunnes jossain naapurissa valmistuis yli kilometrin pitunen talo...... 
Hieno ja vaikuttava ilmestyshän se oli, harmittaa vaan, etten päässyt korkeimmalle näköalatasanteelle ihastelemaan näkymiä. Matkaseuralaiseni kun kärsii korkean paikan kammosta ja yksin olisi ollut tylsä mennä :/ Ens kerralla sitten :)

 


Souk Al Bahar:n puolelta, jossa sijaitsi mm. paljon ravintoloita Burj Khalifa näkymänä. Sisätiloissa oli moderni soukalue.

Hah, näitten Dubai postauksien hoetuimmat sanat tulevat selvästi olemaan "Maailman suurin/isoin" ja "luonnollisesti".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!