15.8.2013

Vermon kirpputori

Mä tykkäilen yleisesti ottaen enemmän myyntikirpputoreista kuin itsepalvelupaikoista. Moniin itsepalvelukirppuihin on pesiytynyt todella paljon näitä uuden kaman myyjiä, jotka myy ties mitä muovikippoja ja muuta roskaa. Tätä ilmiötä en ole nähnyt varsinaisilla myyntikirppareilla. Toinen hyvä puoli myyntikirpuissa on se, että usein tavara on halvempaa.

Koluan lähinnä pk-seudun kirppuja ja kesäisin yksi mun suosikkikirppareista on ehdottomasti Vermon parkkipaikan konttitori. Tänäkin kesänä konttitori on järjestetty lähes jokainen sunnuntai, aukesi toukokuun puolessa välissä ja jatkuu muistaakseni 15.9 asti. Konttitori on tosiaan vain sunnuntaisin auki. Kirppari toimii tosin säävarauksella yllättäen, koska on täysin taivasalla.

Konttitorin ideana on, että myyjä saa kaksi parkkipaikkaa 25€ hintaan, mutta siihen ei kuulu mitkään rekit/pöydät, joten myyjän on itse kyhäiltävä pöydät, levitettävä matot maahan tms. tai esim. myytävä tavaraa auton peräkontista. Jotkut myyjät saapuvat isoilla matkailuautoilla paviljonkikatoksineen tai isoilla kuorma-autoilla. Suurinosa kuitenkin tulee perus henkilöautolla ja toivoo, ettei vaan ala satamaan :)


Virallinen myyntiaika on 9-14, mutta aurinkoisimpina päivinä ostajien parkkipaikat on ihan täynnä jo ysiltä ja ostajia valuu jo pois päin. Tosin usein ysiin mennessä monet myyjät eivät ole vielä ehtineet saada myyntipaikkaansa pitkien jonojen vuoksi. Siitä on vuosia aikaa kun olen itse käynnyt Vermolla myymässä, mutta suosittelen kuitenkin, että saapuu aikaisin jos haluaa päästä myyjäksi. Kuitenkaan koko parkkipaikkaa ei ole myyntitilaa, jolloin viimeisimmille voi jäädä luu käteen.

No minkälaista tavaraa sitten liikkuu Vermolla? Oikeastaan mitä vain. Itse olen ostanut aina huonekaluista lasten leluihin ja kippokuppeihin asti mitä tahansa. Joinain sunnuntaina saattaa olla enemmän lasten vaatteita ja joinain taas enemmän kippokuppia, riippuu niin myyjistä.  Jokaisella kirpparilla on ns. vakimyyjänsä ja niin on myös Vermossa. Olen tänä kesänä kerennyt käymään lähes joka sunnuntai Vermolla ja joka kerta sielä on ollut myymässä muutamat tietyt samat tyypit, joilla on aina samat tavarat ja kalliit hinnat. Usein nämä vakimyyjät löytää sieltä päästä kirpputoria mistä sitä aloitetaan ensimmäisenä täyttämään eli lähellä hevostalleja.

Kulkuyhteydet konttitorille on hieman heikohkot. Yleisillä kulku onnistuu kyllä, mutta lähin bussi/juna jää kuitenkin muutamien kilometrien päähän. Autolla/pyörällä tuleminen on helpointa, mutta parkkipaikkoja on tosiaan rajallinen määrä, vaikkakin paljon.


Konttitorilla sijaitsee myös pieni kahvio pöytineen ja tuoleineen. Kahviosta saa paljon kaikkea aina kahvista makkaraan ja se onkin monen pelastus kuumina päivinä. Konttitori on iso paikka missä ei oikeastaan ole yhtään varjopaikkaa. Parin tunnin kiertely kuumuudessa voi saada nestehukkaa turhankin tehokkaasti aikaiseksi. Itse olen myös monta kertaa palannut ko. kirpparilla auringon porottaessa.

Suosittelen Vermon kirpparia ehdottomasti niin ostajana kuin myyjänäkin. Suurinosa tavarasta on laadukasta ja usein pilkkahintaista. Kannattaa tingata, se usein tuottaa tulosta :P En ole tainnut ikinä monien vuosien aikana lähteä Vermon kirpparilta tyhjin käsin vaan yleisesti ottaen tavaraa raijataan himaan kolmen kassin avulla :D

EDIT

Olin kokonaan unohtanut höpötellä mielestäni Vermon kirpun parhaimmasta valttikortista. Eli siitä, ettei sinne tarvitse varata pöytää etukäteen.
Olen kuullut lukuisia kertoja myyjien juttelevan, että "eilen illalla päätettiin extempore tulla myymään". Usein nämä extemporemyynnit tarkoittavat hyvää ostajien kannalta; myyjä ei ole kerinnyt oikeastaan miettimään hintoja tuotteilleen ja on usein sillä mentaliteetillä, että tavara pitää saada pois keinolla millä hyvänsä. Silloin syntyy niitä hetkiä, kun todella hyvää tavaraa löytää todella halvalla. Ja nehän on niitä parhaimpia löytöjä tietysti ;)
Näistä extemporetilanteista löytyy sitä vanhaa aitoa kirpparihenkeä, jolloin ihmiset halusivat päästä tavaroistaan oikeasti eroon, eikä tehdäkseen bisnestä, jollain vanhoilla räteillä ja lumpuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!